Se încarcă...

SPAȚII COMERCIALE
ÎNCHIRIERE / VÂNZARE

Mai sunt magazinele fizice relevante pentru comerț?

Într-o perioadă în care sute de milioane de oameni fac cumpărături online, iar vânzările din comerțul electronic se ridică la mii de miliarde, mulți comercianți nu mai văd necesitatea de a deschide un magazin fizic de tip „brick-and-mortar”.

Comerțul electronic a devenit o industrie în plină expansiune în ultimele două decenii. De fapt, date recente de peste Ocean sugerează că, în acest an, vânzările online ale comercianților cu amănuntul vor atinge 1,14 trilioane de dolari – o creștere de 10% față de anul trecut, un procent de două ori mai mare decât rata de creștere a comercianților cu amănuntul din magazinele tradiționale. Cu astfel de cifre, nu mai este un secret că magazinele întreprinderile mici și mijlocii din locații fizice traversează o perioadă mai grea.

Este adevărat că în cazul magazinelor care funcționează într-o locație fizică există cheltuieli suplimentare pentru imobil și personal, ceea ce le face mai puțin profitabile – dar modelul acestor magazine clasice încă funcționează ca un avanpost tangibil al comerciantului pentru pentru a-și dezvolta marca și afacerea. Iată, mai jos, câteva motive pentru care acest gen de spații comerciale sunt încă atractive și relevante pentru comerț, plus câteva idei pentru a obține vânzări mai bune!

  1. Oamenii preferă o experiență fizică

În cazul cumpărăturilor online, atunci când oamenii știu exact ceea ce își doresc vor găsi rapid acel lucru, îl vor comanda, îl vor verifica dar, de multe ori, îl vor returna mai târziu, pe cheltuiala vânzătorului care trebuie să ofere retururi gratuite pentru a rămâne competitiv. Însă, în acest caz, majoritatea cumpărătorilor nu se bucură de plăcerea de a răsfoi paginile cu oferte, așa cum se întâmplă atunci când țin în mână produsele și cataloagele în magazine. Și, după cum știe oricine are o afacere online, mii de lucruri sunt lăsate – în fiecare zi – în coșurile virtuale de cumpărături ale clienților, fără a fi cumpărate vreodată, creând oportunități ratate care rareori pot fi salvate printr-un e-mail automat de abandonare a coșului de cumpărături.

În replică, atunci când fac cumpărături în magazin, clienții pot pune întrebări de bază unui reprezentant de vânzări instruit și bine informat, față în față, și pot transforma conversația într-un ajutor personalizat, de la persoană la persoană. Atunci când cumpără haine și articole de îmbrăcăminte, clienții nu se limitează la a primi răspunsuri la întrebări, ci pot primi și asistență în materie de stilistică – cum ar fi ajutor pentru a asorta o curea sau o bijuterie la o ținută.

Cumpărăturile în magazin le permit clienților să probeze sau să experimenteze un număr nelimitat de produse, fără grija pregătirii retururilor pentru firma de curierat. Un reprezentant de vânzări al unui magazin de feronerie poate vedea și căuta piesele care trebuie înlocuite sau reparate pentru a ajuta rapid clienții cu proiecte și poate chiar pentru a oferi sfaturi privind asamblarea lor.

În plus, chiar și în cazul în care aveți o afacere tradițională, puteți profita de caracteristicile care fac cumpărăturile online atât de convenabile. Chiar mai bine, aveți o oportunitate unică de a extinde ofertele unora dintre concurenții voștri digitali. De exemplu, ați putea oferi o funcție „click and carry”, permițând clienților să cumpere online și să ridice produsele din magazinul dvs. Acest lucru le oferă acestora confortul cumpărăturilor online, economisind în același timp costurile de transport.

  1. Magazinul fizic oferă o experiență senzorială

De câte ori ați comandat ceva online, doar pentru a primi un articolul care nu arăta, nu se simțea și nici măcar nu mirosea așa cum v-ați fi așteptat? În special atunci când clienții fac cumpărături de pe site-uri ieftine, rochia aceea drăguță pe care au văzut-o și au cumpărat-o este probabil livrată direct din fabrică la o calitate scăzută, confecționată din țesături care, deși sunt ieftine și vesele, nu se simt bine pe piele. În cazul articolelor pentru casă, s-ar putea să existe un miros puternic de la plastic care necesită zile întregi pentru a dispărea! Pe de altă parte, atunci când fac cumpărături în magazin, clienții se pot folosi de simțuri precum văzul, atingerea și mirosul propriu pentru a-și confirma deciziile de cumpărare.

În plus, studiile au constatat că mediul fizic prezintă o influență mai mare asupra emoțiilor și satisfacției clienților decât mediul social. Ținând cont de acest lucru, există multe moduri în care ați putea îmbunătăți experiența în magazin pentru clienți. Dacă operați o companie bazată pe servicii, ați putea lua în considerare oferirea de scaune confortabile și un mic meniu de gustări și băuturi pentru clienții care așteaptă să fie serviți. O altă soluție simplă este de a încorpora un difuzor de arome pentru a infuza în aer miresme primitoare. O altă modalitate de a crea o experiență excepțională în magazin este de a găzdui sesiuni de instruire și demonstrații de produse. Prin crearea unui spațiu în care clienții își doresc să petreacă timp, aceștia sunt motivați să stea mai mult în magazin și, potențial, să cheltuiască mai mulți bani.

  1. Cumpărături neplanificate

Cumpărăturile online pot fi mai economice și mai puțin consumatoare de timp pentru clienții aflați în misiunea de a găsi și achiziționa rapid un anumit articol de care au nevoie. Dar, într-un magazin fizic, proprietarii și operatorii pot profita de impulsivitate, plasând strategic articolele de care clienții „au nevoie” în mod subconștient, în timp ce ei așteaptă la casa de marcat. De asemenea, pot asocia mai multe produse complementare atunci când cumpărătorul plănuia inițial să achiziționeze doar un singur articol.

Un exemplu îl constituie un client care cumpără în mod special rochii, dar rochiile sunt expuse împreună cu un colier perfect asortat pentru decolteu. Sau dacă, atunci când încearcă rochia, stilistul din magazin oferă un pantof „doar pentru a fi probat cu rochia”… În majoritatea acestor cazuri, este posibil ca respectivul client să facă vânzări suplimentare magazinului. În mod similar, în cazul unui magazin de artă și artizanat: dacă un client cumpără doar vopsea, este posibil să plece cu o paletă de pensule, pânze și culori suplimentare, dacă aceste articole sunt expuse în mod eficient alături de vopsele.

  1. Un model mai bun pentru proprietarii extrovertiți

Multe depind de motivul pentru care proprietarul magazinului a decis să își înceapă afacerea și de tipul său de personalitate. Pentru proprietarii de afaceri mai introvertiți, administrarea unui magazin online poate fi ideală. Dar pentru acei antreprenori care sunt mai extrovertiți sau, pur și simplu, extrem de pasionați de vânzarea produselor sau serviciilor lor, nimic nu poate înlocui conversația și socializarea din magazin.

Atunci când clienții se confruntă cu un proprietar sau un vânzător entuziast, acest lucru poate fi contagios și poate duce la construirea de relații pe termen lung, care să fidelizeze cumpărătorii, dar și la dorința de a cumpăra mai multe produse – deoarece clienții văd efortul depus pentru a produce sau a comercializa produsele.

  1. Oamenii tânjesc după relații

Psihologii spun că o parte din procesul de a fi fericit constă în crearea de relații și în a avea experiențe care aduc bucurie. Pentru o mulțime de clienți, magazinele de retail creează aceste oportunități, mai ales pe măsură ce ajung să cunoască oamenii care lucrează în locurile pe care le frecventează. Mulți proprietari de magazine respectă filozofia de a nu pune accentul doar pe obiectivele de vânzări, ci și pe obiectivele de relaționare. Aceștia recunosc faptul că, dacă dezvolți o relație cu clientul, acei clienți vor reveni. Faptul de a avea „locul tău de cumpărături” poate ajuta clientul să se simtă mai ancorat și mai legat de comunitate.

O altă modalitate de a vă diferenția de concurența online este de a deveni apropiat de client. Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale comerțului electronic este faptul că îi lipsește atingerea umană. Prin urmare, este important să promovați relații autentice cu clienții. O modalitate excelentă de a începe această relație este să vă adresați direct clienților voștri: cercetările arată că în creier se activează anumite procese la auzul numelor noastre, ne înveselim și începem să fim atenți la tot ceea ce ni se spune. Gândiți-vă la asta: ați prefera să auziți: „vă mulțumim pentru cumpărături” sau „doamnă Popescu, a fost o plăcere să vă servim astăzi”? În mod similar, puteți face note despre achizițiile anterioare, permițând astfel echipei de vânzări să întrebe clienții cum se bucură de produsul cumpărat la vizitele ulterioare. De asemenea, dezvoltarea unui program de recompense poate fi o modalitate puternică de a facilita fidelizarea clienților. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vă amintiți să trimiteți o urare specială de ziua de naștere sau să oferiți mici avantaje ca modalitate de a sărbători fiecare client în parte.

  1. Locația fizică poate ajuta la descoperirea comunității

Dacă un nou magazin este doar online, poate fi dificil de găsit fără publicitate plătită sau investiții semnificative în social media și optimizarea motoarelor de căutare. Iar dacă clienții nu îl pot găsi rapid online, nu va exista nicio afacere. O locație fizică, pe de altă parte, care este amplasată strategic într-o zonă pe care cumpărătorul o vizitează în mod natural, poate fi un element care va beneficia de traficul pietonal și descoperire. De exemplu, un magazin situat vizavi de o școală primară și lângă un Starbucks poate fi deschis la ora 8 dimineața, pentru că va fi vizitat în mod regulat de iubitorii de cafea și de părinții care își lăsă copiii la școală.

Nu în ultimul rând, asumarea unui rol activ în comunitate poate genera multă bunăvoință. Participați la cauze locale în care credeți. În acest fel, veți contribui la cauzele care vă pasionează și, în același timp, veți câștiga o oarecare notorietate în comunitatea voastră. De asemenea, ați putea oferi produse de la producători locali la care cumpărătorii ar putea să nu aibă acces online –  bunurile exclusive, de proveniență locală, ar putea constitui o atracție majoră pentru clienții voștri.

În concluzie, în ciuda facilităților moderne oferite de comerțul electronic, micii proprietari de magazine fizice pot susține concurența și își pot menține o afacere prosperă în era digitală. Nu uitați că nu există două afaceri la fel! Fiecare are propriile avantaje unice care pot fi valorificate pentru a se diferenția de restul. Acestea sunt doar câteva strategii pe care spațiul vostru comercial le-ar putea implementa pentru a stimula creșterea și a-și aduce clienți pe viață. Pentru mai multe sfaturi privind strategii legate de spații comerciale, specialiștii Activ Property Services vă stau la dispoziție!

Ultimele postări

Cele mai importante tendințe pentru vitrinele magazinelor în 2024
Cele mai importante tendințe pentru vitrinele magazinelor în 2024

Vitrinele sunt mai importante decât ați putea crede - sunt primul lucru pe care potențialii cumpărători îl observă și care le influențează intrarea în magazinul dumneavoastră. Potrivit experților, fereastra critică de oportunitate pentru a le capta atenția durează doar 3 secunde, ceea ce subliniază necesitatea de a ieși în evidență și de a atrage clienții să facă acel pas crucial. 

Citește mai mult
Asigură-te că magazinul tău este pregătit în caz de incendii!
Asigură-te că magazinul tău este pregătit în caz de incendii!

Dincolo de experiența comercială și personală asociată cu magazinul, siguranța clienților și angajaților este extrem de importantă. Sistemele de siguranță împotriva incendiilor și de siguranță a vieții îi protejează pe toți cei aflați în incinta magazinului. Deși acestea sunt, de obicei, în afara interesului imediat al clienților, ele sunt esențiale pentru a menține o atmosferă și un spațiu comercial sigur. 

Citește mai mult
Cumparaturi online sau fizic in spatiile comerciale: alegere personala sau necesitate?
Cumparaturi online sau fizic in spatiile comerciale: alegere personala sau necesitate?

Citește mai mult
Cum să atragi mai mulți clienți în magazinul tău – strategii pentru 2024
Cum să atragi mai mulți clienți în magazinul tău – strategii pentru 2024

Citește mai mult