Se încarcă...

SPAȚII COMERCIALE
ÎNCHIRIERE / VÂNZARE

Cum să deveniți proprietarul unui spațiu comercial prietenos cu mediul?

Un spatiu comercial eco friendly iti poate reduce costurile facturilor

Adoptarea tehnologiilor și inițiativelor „verzi” sunt din ce în ce mai populare, însă – până acum – sectorul imobiliar comercial a fost lent în adoptarea acestei tendințe. Cu toate acestea, în prezent, tot mai multe clădiri comerciale „devin ecologice” într-o varietate de moduri și fac acest lucru atât pentru beneficii financiare, cât și de mediu.

Pe măsură ce oamenii devin mai responsabili din punct de vedere economic, clienții și chiriașii caută acum clădiri mai sustenabile din punct de vedere ecologic sau „verzi” sau solicită aceste tipuri de modernizări și îmbunătățiri la clădirile lor actuale. Această abordare se face simțită și în sectorul imobiliar comercial, mulți proprietari investind în standarde ce privesc eficiența ecologică.

Cum se justifică astfel de investiții? Să aruncăm o privire asupra unor statistici atunci când comparăm clădirile ecologice cu clădirile comerciale în general: clădirile verzi sau clădirile eco-sustenabile costă mai puțin la întreținere, în medie cu 19%, utilizează mai puțină energie cu 25% și mai puțină apă cu 11% în medie. De asemenea, acestea emit mai puțin dioxid de carbon, în medie cu 34%, și au ocupanți mai mulțumiți, în medie cu 27%.

De ce să adoptăm o abordare ecologică în domeniul imobiliar comercial? Simplu: a deveni ecologic este o modalitate înțeleaptă de a reduce costurile de operare a spațiilor comerciale, a magazinelor de vânzare cu amănuntul, a unităților de producție și a centrelor comerciale.  Spațiile comerciale constituie una dintre principalele surse de consum de energie și pot deveni ușor mai ecologice intervenind asupra unor aspecte precum încălzirea, ventilația, aerul condiționat, iluminatul, energia solară și conservarea apei.

Dacă nu sunteți în situația de a ridica o clădire comercială ecologică încă de la început, dar sunteți proprietarul unui spațiu comercial, puteți lua întotdeauna măsuri pentru a moderniza clădirea existentă. Vă prezentăm, în continuare, câteva moduri în care puteți acționa pentru ca proprietatea voastră să devină mai eco-sustenabilă.

Acoperișuri verzi și pereți vii

Grădinile nu sunt o noutate în domeniul imobiliar, dar noua tendință a „pereților vii” și a acoperișurilor verzi este! Aceste sisteme permit unei clădiri să fie mai prietenoasă cu mediul. Iată cum funcționează: acoperișurile „verzi” sunt instalate în exteriorul unei clădiri, în zona terasei, o izolează și reduc costurile de încălzire și răcire.

Pereții vii, cunoscuți și sub numele de biopereți, îmbunătățesc eco-sustenabilitatea unei clădiri în mai multe moduri. Pereții vii reflectă radiațiile solare, absorb apa de ploaie care se scurge de pe amplasamentul clădirii și îmbunătățesc calitatea aerului prin absorbția de C02 și eliberarea de oxigen. Unele companii au folosit astfel de pereți vii chiar și în interiorul clădirilor lor. Deși nu oferă aceleași beneficii în exterior, pereții pot purifica aerul și recicla apa.

Este, de asemenea, obișnuit ca folosind pereții vii din interior să se realizeze modele de design. Aceste modele arată frumos și s-a dovedit că îmbunătățesc starea de spirit. Unele dintre cele mai des întâlnite aplicații la interior ale bio-pereților sunt reprezentate de aranjamentele cu licheni, care înfrumusețează interiorul spațiilor comerciale.

spatiu comercial eco friendly

Iluminatul cu LED-uri și echipamente eficiente

Unul dintre cele mai simple moduri în care spațiile comerciale devin mai ecologice este prin iluminat. Diodele emițătoare de lumină, sau becurile LED, câștigă un avans semnificativ ca alternative la iluminatul cu incandescență și fluorescent în clădirile comerciale, mai ales pentru că, astfel, costul tehnologiei de iluminat cu LED-uri scade. Actualizarea iluminatului vechi folosind corpuri de iluminat cu LED-uri permite economisirea a până la 75% din consumul total de energie.

Cumpărați echipamente eficiente din punct de vedere energetic. Dacă achiziționați un nou fax, computer, imprimantă sau alte echipamente necesare spațiului comercial, comparați clasificările Energy Star și cumpărați cel mai eficient articol din punct de vedere al consumului de energie. De asemenea, aparatele de tip POSe de la ghișeu consumă multă energie electrică, dar ați putea reduce consumul de energie trecând la plăți mobile pe smartphone-uri sau tablete.

Îmbunătățirea calității aerului din clădiri

Îmbunătățiți calitatea generală a aerului dintr-un spațiu comercial prin implementarea unor practici de curățenie mai riguroase, inclusiv prin ștergerea prafului în mod regulat cu cârpe din microfibră, prin utilizarea de produse de curățenie ecologice și prin curățarea sau înlocuirea regulată a covoarelor și a mochetelor. Făcând un pas mai departe, instalarea de grădini suspendate în interior sau de „pereți vii”, cunoscuți și sub numele de „bio-pereți” (descriși anterior), îmbunătățește calitatea aerului prin absorbția dioxidului de carbon și eliberarea de oxigen.

Proiecte solare pasive

Un proiect de clădire cu energie solară pasivă face ca soarele să fie important în funcționalitatea clădirii. Aceasta include încălzirea, răcirea și iluminatul clădirii. Sistemele solare pasive permit acumularea unei cantități mai mari de energie solară prin ferestre, pereți, acoperișuri etc. fără a fi nevoie să folosiți dispozitive precum ventilatoare, pompe de recirculare, printre altele. Eficiența energetică a acestor sisteme este destul de ridicată, deoarece profită de mecanismele de bază ale transferului de căldură.

Instalarea acestor sisteme presupune însă alegerea cu atenție a locației, a dimensiunii, a ferestrelor și a pereților din jurul clădirii comerciale. Pentru cei care sunt dispuși să investească în panouri solare, investiția oferă randamente mari. Luați în considerare instalarea de panouri solare sau de folii solare pentru ferestre. Filmele solare pentru ferestre reduc temperatura interioară, pentru a reduce costurile de răcire.

Sisteme de instalații sanitare duble

Puteți economisiți apa nu doar prin repararea scurgerilor, ci și prin instalarea de robinete cu debit redus. Unii proprietari de spații comerciale fac un pas mai departe în conservarea apei și instalează un sistem sanitar specific conceput pentru a conserva apa, cunoscut sub numele de sistem sanitar dublu sau sistem de conducte duble.

Acest sistem separă apa în două tipuri: potabilă și recuperată. Apa potabilă este sigură pentru băut și spălat, în timp ce apa recuperată poate fi folosită pentru instalațiile sanitare sau pentru irigarea plantelor. Având două sisteme de instalații sanitare, se conservă mai multă apă, dar costurile de funcționare sunt mai mari.

Sisteme de încălzire și răcire eficiente

Sistemele de ventilație de tip HVAC utilizează mai multă energie decât orice altceva într-o clădire comercială, iar aerul condiționat generează, de asemenea, tone de emisii de dioxid de carbon. Reduceți consumul global de energie cu 10% prin simpla reducere a consumului de energie a sistemului de încălzire și răcire atunci când dumneavoastră sau chiriașii dumneavoastră nu sunteți în clădire.

Există, de asemenea, alternative la sistemele HVAC tradiționale, cum ar fi un sistem de răcire cu cazan.  Sistemele HVAC tipice folosesc aerul forțat pentru a încălzi și răci clădirea, dar un sistem de cazane folosește apă, care este mai eficientă deoarece asigură temperaturi uniforme folosind căldura radiantă. Aceste sisteme sunt atașate la alimentarea cu apă din clădire.

Sticlă electrocromică

Sticla electrocromică, cunoscută și sub numele de „sticlă inteligentă”, utilizează electricitatea pentru a schimba aspectul sticlei din opac în tanslucid. Trecerea de la modul netransparent la cel transparent se poate controla manual sau se poate face programat, pentru ca ajustarea să se facă în timpul zilei, pe măsură ce soarele se deplasează.

Sticla inteligentă folosește nanotehnologia, cu straturi de plăci ceramice prinse între straturi de sticlă, care sunt mai subțiri decât un fir de păr. Plăcile ceramice sunt acoperite cu diferite materiale care pot trece de la transparent la întunecat cu ajutorul curentului electric de voltaj scăzut. Pentru a trece de la întunecat la transparent este nevoie doar de inversarea sarcinii electrice. Această metodă nu numai că economisește energie și reduce sarcina asupra sistemului de climatizare, dar poate, de asemenea, să asigure iluminatul și să elimine nevoia de jaluzele.

Reciclați și curățați ecologic

Dacă achiziționați consumabilele de curățenie din spațiul vostru comercial, nu ar trebui să vă coste prea mult să treceți pur și simplu la produse mai puțin toxice pe măsură ce vă epuizați stocurile curente. De asemenea, puteți recicla! O modalitate excelentă atât de a recicla, cât și de a economisi bani este de a căuta corpuri de iluminat sau sisteme de expunere a produselor recuperate – în mod ideal, cele realizate din materiale naturale – mai degrabă decât să cheltuiți sume mari pentru rafturi noi realizate din metal sau din materiale plastice.

În ceea ce priveste reciclarea puteți economisi timp și bani prin colaborarea cu o firma specializată în evidența deșeurilor. Aceste companii, nu doar vă ajută să gestionați corect deșeurile, dar se și pot ocupa în locul vostru de tot ce înseamna legislație de mediu.

O altă inițiativă ecologică ar fi să renunțați la pungile de plastic și să le înlocuiți cu pungi de hârtie reutilizabile sau obținute din materiale reciclate. Apoi, puteți întrebați clienții dacă au nevoie de pungă. De asemenea, întrebați-i dacă puteți salva un copac trimițându-le chitanța prin e-mail. Bonus: veți putea colecta o bază de e-mailuri pentru acțiunile viitoare de marketing.

Deși sarcinile de implementare a eficienței sustenabile în spațiile comerciale pot părea la început o povară financiară, este important de reținut că aceste costuri pot fi recuperate, ceea ce ar duce la costuri totale  de funcționare mai mici. Este dovedit faptul că, în clădirile ecologice, îmbunătățirile au dus la amortizarea cheltuielilor, prin reducerea facturilor la energie și apă, precum și a costurilor de operare și întreținere. Și nu numai: clădirile ecologice nu doar economisesc, în timp, banii investitorilor, ci, în viitor, ar putea permite și scutiri de taxe, reduceri, subvenții și alte stimulente.

Dacă aveți nevoie și de alte astfel de idei sau de ajutor pentru implementarea lor, puteți apela oricând la serviciile Activ Property Service, una dintre principalele companii de consultanță imobiliară din România, care activează de 30 de ani la nivel național. Departamentul nostru de spații comerciale are o experiență vastă, fiind implicat în servicii de consultanță și închiriere pentru zeci de centre comerciale, parcuri de retail și outlet centere din România.

Ultimele postări

Strategii utile pentru a deschide un magazin: de la o simplă idee, la marea inaugurare
Strategii utile pentru a deschide un magazin: de la o simplă idee, la marea inaugurare

Se pare că în zilele noastre este din ce în ce mai rar să deții un magazin care funcționează într-o locație „clasică”, respectiv într-o clădire și nu pe internet!

Citește mai mult
Locația este importantă! Unde să vă amplasați magazinul fizic pentru o afacere profitabilă
Locația este importantă! Unde să vă amplasați magazinul fizic pentru o afacere profitabilă

Comercianții online se bucură de avantajele de a putea vinde de oriunde și în orice moment, dar una dintre cele mai mari provocări în materie de vânzare cu care se confruntă un comerciant care a optat pentru un magazin fizic este să știe cum să aleagă cea mai bună locație pentru magazinul lui.

Citește mai mult
Cum pot comercianții să transforme magazinele fizice în alegerea principală a cumpărătorilor?
Cum pot comercianții să transforme magazinele fizice în alegerea principală a cumpărătorilor?

Prin „surprinderea și răsfățarea” clienților, prin adăugarea de facilități și prin încorporarea unor activități de tipul „vânătorii de comori” în magazine, comercianții cu amănuntul pot oferi experiențe excepționale în magazin, care să îi facă pe clienți să prefere să cumpere în persoană.

Citește mai mult
Cele mai importante tendințe pentru vitrinele magazinelor în 2024
Cele mai importante tendințe pentru vitrinele magazinelor în 2024

Vitrinele sunt mai importante decât ați putea crede - sunt primul lucru pe care potențialii cumpărători îl observă și care le influențează intrarea în magazinul dumneavoastră. Potrivit experților, fereastra critică de oportunitate pentru a le capta atenția durează doar 3 secunde, ceea ce subliniază necesitatea de a ieși în evidență și de a atrage clienții să facă acel pas crucial. 

Citește mai mult